Skip to main content

Schuldhulpverlening in de financiële problemen! Dan kan niet waar zijn!

Oorzaak ze mogen maar 10% rente heffen! Snapt u het nog? Een bank die niet op zijn  zaak kan passen?

Het is een goede zaak en initiatief van Wopke Hoekstra om deze debetrente op 10% te maximeren. Het moet niet gekker worden. De businesscase van de schuldhulpverleners is dus dezelfde als die van de commerciële marktpartijen. De “sociale” Kredietbanken maken verlies op de leningen van 10%, die ze vertrekken aan mensen in geldnood en om ze een mogelijkheid te bieden om uit de problemen te geraken.

Ze werken zonder winstoormerk, zal best, maar dan zijn simpelweg de kosten te hoog, Een administratie van een kredietbank is heel simpel dat kun je op een laptop bijhouden.

Ik wil het niet asociaal noemen, het bedrijfsmodel zal best kloppen, maar is er vast wel eentje met een verouderd organisatieplaatje met veel schijven en afdelingen met baasjes en dus veel overleg. Dat kost (te) veel geld.  Ik zou zeggen een administratiekantoor kan het ook gemakkelijk erbij doen. We hebben hier geen kredietbank voor nodig.

De kredietbanken, jeugdzorg en schuldhulpverlening zouden eens wat meer tijd moeten besteden aan het voorkomen en oplossen van schulden bij mensen, die niet weten hoe met geld om te gaan of door de ambtelijke molens van overheid, woningcorporaties, banken, verzekeraars en ook het op de pof kopen bij partijen als de Mediamarkt,. Otto, etc. gewoon simpelweg in een schuldpositie worden geduwd omdat er bij geen enkele betrokken partij ergens het licht tijdig op oranje of rood gaat en de betreffende persoon aanspreekt op een situatie die zal leiden tot een schuld, die wel eens problematisch kan worden, als je daar niet direct iets aan doet.

Ergens moet in het denken bij financiële instellingen de knop om, dat ze er zijn voor de klant, mensen, mensen die soms dingen doen omdat ze het niet snappen of er gewoon inrollen door procedures van de overheid etc.. een ouderwetse business case van winst maken zonder je te bekommeren over het wel en wee van de klant is niet meer van deze tijd.

Wanneer dringt dat eens door?