Skip to main content
FinanceNieuws

SNS trekt jongeren aan met coaches

By February 3, 2022April 15th, 2022No Comments

Proficiat Angela,

Angela Eijlander van de SNS-bank schrijft in het FD van 31 januari 2022 een interessant artikel  om jonge klanten aan te trekken met groeicoaches.  Het is een goed plan, want groeien moeten ze zeker en niet alleen met bruine boterhammen. Een mooi toekomstgericht en sociaal maatschappelijk initiatief. Toch is hier meer aan de hand dan alleen twintigers en dertigers aan je te binden. De onderkant van de doelgroep zou qua leeftijd m.i. nog lager moeten liggen. Het  begint al als tiener dat je in aanraking komt met geld, een bankpasje, contactloos betalen en alles wat maar mogelijk is, maar vooral wat er allemaal fout kan gaan. Plastic geld komt gewoon uit de muur, wie het daarin stopt en waar het vandaan komt, daar denken ze niet over na. Maar ineens is het geld op en dan komt er iemand langs die even je rekening als “ezel” wil gebruiken. Tja, wat doe je dan als je rood staat.

De uitdaging is dus dat je ook de jeugd leert omgaan met geld en hen zaken als Personal Finance moet bijbrengen. Het grootste probleem ligt niet bij de twintigers en dertigers, die hebben vaak wel een baan en zijn interessant voor de bank, want in de toekomst gaan ze beleggen en zakendoen. Maar het is belangrijk, dat banken zich realiseren dat zij die sociaalmaatschappelijke rol voor de gehele doelgroep op zich moeten nemen (van jeugd tot dertigers).  Het openstellen van locaties voor jongeren om te kunnen hangen na schooltijd of na het werk is een prima voorbeeld als start voor educatie en om de financiële ongeletterdheid te bestrijden.

Vanuit het management en de aandeelhouders wordt er sceptisch naar gekeken. Je merkt dan ook dat er tussen de oren van aandeelhouders nog veel moet veranderen. Inderdaad, mensen als klanten en werknemers zijn ook belangrijk en het is goed om te zien dat de SNS hier de aandacht op vestigt en daar gewoon mee aan de slag gaat. Rendement moeten we niet langer in geld en percentages uitdrukken. Rendement is ook de bijdrage aan de maatschappij en aan welvaart van de burgers. Hoe druk je dat uit? In de afname van armoede? Het “geld denken” maakt de kloof tussen arm en rijk steeds groter en daar moeten we van af.

Tot op heden willen financiële instellingen, banken, verzekeraars graag zakendoen met mensen die het kunnen betalen, zo niet, dan val je buiten de boot. FinTech,  die bekend staat als een snelle wereld, idem dito, cherry picking wordt er gezegd.  Op het moment dat je credit score te laag is, lig je eruit, je krijgt niets voor elkaar. Niemand die zich afvraagt hoe is dat zo gekomen en kunnen we daar iets aan doen?

Verder zal het niet eenvoudig zijn om de aandacht van de doelgroep vast te houden. Dus moet er gezorgd worden voor voeding en vertier… Een vestiging openen is één, maar het binnenhalen van de jeugd is twee. Er zullen zogezegd lessen gegeven moeten worden over omgaan met geld, budget, sparen en het controleren van je financiën. Waar wil je heen, een eigen zaak, sparen voor later, een jaartje er tussenuit? Het kan allemaal, maar dan moet je wel op tijd beginnen en weten hoe je het doel op de beste manier kunt bereiken.

Ook ligt er een link naar aanpalende problemen in de jeugdzorg waar jongeren financieel in de problemen zitten en er op een kostbare manier voor de maatschappij met hulp van de gemeente en instellingen weer op de rails worden gezet. Toch is de recidive groot: 20%.  We zullen tijdens de opvoeding de jeugd moeten leren hoe je niet in de problemen komt en daarnaast er ook uit kunt blijven als het uiteindelijk gelukt is om weer boven Jan te komen. Voorkomen is beter dan genezen is een aloud gezegde dat ook hier opgaat, maar waar in de financiële wereld van onze jeugd weinig of geen aandacht aan wordt besteed.  We worden dagelijks lastiggevallen met manieren om met geld nog meer geld te maken, maar de andere kant van de medaille wordt vergeten, je zoekt het maar uit. Dat is niet meer van deze tijd, zou ik willen zeggen en constateren we helaas dat we nog ver verwijderd zijn van sociaalmaatschappelijke doelen van financiële instellingen. We hebben het allemaal in de praktijk geleerd en het een beetje van onze ouders, vrienden en kennissen afgekeken. In een wereld waar de financiële risico’s steeds groter worden is het de hoogste tijd dat we hier iets aan gaan doen. Banken kunnen wel zeggen dat die jonge klanten met alleen een betaalrekening en wat spaargeld niet interessant zijn, maar het is wel een kweekvijver voor goedwillende burgers en werknemers in de toekomst