Skip to main content

Al jaren wordt er vanuit de Noord Europese landen, en dan met name Duitsland, met het vingertje gewezen naar de landen rond de Middellandse Zee. Begrip en medewerking? Nee dus. Die zuidelijke landen zouden het financieel niet op orde hebben en moesten aangepakt worden.

Het heeft ook wel de nodige leningen gekost, kijk maar naar Griekenland, maar door de lage rente zijn de leningen aan het zuiden erg goedkoop geworden. Dat is prima zegt onze Jeroen Dijsselbloem, we hoeven daar niet aan te verdienen. Eindelijk iemand die niet het onderste uit de kan wil hebben bij het oplossen van de problemen rond de Middellandse Zee..

En dan hebben we nu ook het gerommel in Duitsland; “die Gründlichkeit” werd wellicht wat verkeerd uitgelegd, het is nu meer “gründlich falsch”. Jammer! Duitsland valt van haar voetstuk, Volkswagen, Deutsche Bank… Dat waren de rotsen in de branding van hun economie… Nu blijkt dat ook hier het sjoemelen met regels tot de gewoonste zaak van de wereld behoorde.

Nu blijkt dat de Deutsche Bank de problemen van 10 jaar geleden nog moest oplossen en afkopen. Ze hebben het lang verborgen weten te houden, maar moesten toch met de billen bloot (omdat de rente langdurig laag is gebleven, en dat hadden ze niet verwacht).

Rond de Middellandse Zee hebben ze hier vast wel even om gegniffeld. Heeft Draghi het dan toch goed gedaan…?