Skip to main content

Het is triest om in het FD te lezen dat FinTech de banken dood verklaart. Dit slaat de plank volledig mis. In het onderliggende artikel gebaseerd op een congres van Money 20/20 te Las Vegas wordt terecht ingegaan op FinTech en haar daden om functionaliteit van banken over te nemen.

De nadruk ligt dan op snelheid en gemak, dat is iets wat Millennials willen. Zij maken zich minder druk over allerlei regels en risico’s, dit in tegenstelling tot ouderen, die vaak vasthouden aan wat ze gewend zijn en nieuwe zaken veel langzamer oppakken. In die gevallen waar ze er al te oud voor zijn, lukt dat al helemaal niet en is iets waar FinTech ook wel eens over mag nadenken.

Wat is er eigenlijk aan de hand bij banken? Banken, die werken aan de toekomst en inspelen op nieuwe toepassingen met internet, websites en apps bevinden zich in een overgangssituatie. Zij moeten namelijk transformeren van productgericht naar klantgericht denken. Iets wat FinTech van het begin af aan al heeft gedaan. Hier hebben de banken een achterstand, maar is dit killing?

Overal zie je, ook in ons kikkerlandje, dat banken druk zijn met deze transformatie en ga er maar van uit dat ze intern bezig zijn om zich voor te bereiden op bijvoorbeeld de komst van PSD2. Banken hebben geld en nu hebben ze nog de klant, wel vaak een ontevreden klant, maar die klant loopt niet zomaar weg. O nee, los van gemak en snelheid wil de klant ook de zekerheid dat zijn geld goed en veilig ligt opgeslagen in de digitale kluis van de banken.

Die ontevredenheid daar moet aan gewerkt worden en dat zie je her en der ook gebeuren met leuke apps en contactloos betalen. Ook wordt er met FinTech startups en bestaande FinTech bedrijven in het huidige betalingsverkeer druk samengewerkt, dat is goed en dan moeten we niet gaan roepen dat de banken ten dode zijn opgeschreven, dit werkt polarisatie alleen maar in de hand. Foutje FD!