Skip to main content

Het is onzin dat bedrijven in stand worden gehouden door lage rentes, het is de klant die bedrijven in stand houdt. Alleen als de klant wegblijft zal het bedrijf verdwijnen of opgaan in andere, kijk maar naar de V&D, gewoon een verdienmodel dat niet meer van deze tijd was en dus moest sluiten. Heeft Draghi bijgedragen aan dit gebeuren van het hedendaagse herstel? Jawel, want hierdoor is de rente laag gebleven en werden dure schulden langzaam aan omgezet in goedkopere schulden, goed voor Zuid-Europa maar ook goed voor ons, want die goedkopere hypotheek zorgt voor meer geld in de portemonnee!

En waarom zou ik het spaargeld op de bank laten staan als het langzaam in waarde achteruit gaat, dus ga ik maar wat kopen. En het effect van lagere brandstofprijzen heeft hier zeker bij geholpen, want reizen zit ons in het bloed en dus pakken we de auto nog steeds meer en meer.

Ja, roepen dan nu de verstarde economen, het gaat goed, en dan kan die rente wel weer omhoog. Dat is grote onzin want stijgende rentes hebben nog nooit welvaart gebracht. Jawel, alleen welvaart bij de banken en anderen Fin. Instellingen die leven bij de gratie van hoge rentes. Dit oude verdienmodel heeft afgedaan en komt hopelijk nooit meer terug, daar gaan o.a. Apple, Google, Facebook, Amazon en Microsoft wel voor zorgen. We moeten voor eens en altijd overstappen op een meer stabiele economie met lage rente, lage inflatie, groene investeringen en een cyclische maatschappij, want wees gewaarschuwd, het gevaar van werkeloosheid door robotisering en de macht van de hierboven genoemde Big Five blijven nog wel even bestaan en dan moeten we toch een oplossing vinden om mensen eten en een dak boven hun hoofd te bieden, en dat kan alleen op basis van een goede uitkering, oftewel een basisloon.

Het FD roept nu in verschillende artikelen dat de rente wel weer omhoog kan, jammer, ook het FD zit klaarblijkelijk nog met haar hoofd in de oude wereld van hoge rentes, risicovolle beleggingen met geld van spaarders, verpanding van waardeloze hypotheken etc.. We gaan weer lekker door waar we mee bezig waren, het is bijna zover, laat die burgers maar zeiken… Op naar de volgende crisis.