Goed gedaan ABN-AMRO!

Ja, dat mag ook wel eens gezegd worden, als de bank voor de klant een goede actie uitvoert. Bedoel natuurlijk de actie voor onze minister van Financiën Wopke Hoekstra, die in de bres sprong voor de KLM binnen Air France – KLM.

Zoals we allemaal weten was Frankrijk, om het maar zo te zeggen bezig om de KLM naar haar hand te zetten, waarbij omzet en winst langzaam maar zeker naar de Franse luchthaven verplaatst zou gaan worden, tot dat je de letters KLM kunt ”afgrijzen” en vervolgens weglaten. Afgrijselijk…

Velen met mij, zullen afgelopen decennia wel eens gedacht hebben, marktwerking is goed, maar tot hoever moet je dat laten gaan? Wopke zei het vandaag nog duidelijk in Buitenhof, “We leven in een open economie en we moeten het vooral van onze handel met het buitenland hebben, maar we moeten hierbij onze werkgelegenheid wel in de gaten houden”. Dus als de werkgelegenheid in het geding is mag de overheid best een duwtje in de rug geven. We moeten niet naïef zijn en steeds maar het beste jongetje van de klas willen zijn! Kijk om je heen, alle landen doen het opzichtig of omzichtig.

De Telegraaf stelt in een artikel dat vadertje staat terug is; gelukkig. De uitverkoop is in 1994 begonnen met de privatisering van de KPN, velen volgden. Moet ook nog even denken aan Fokker onze trots in de luchtvaart, verkwanseld, gelukkig hebben we nog een stuk technologie in handen.

Kortom wat te doen? Zeggenschap verkrijgen, dus aandelen kopen van AF-KLM. Onze staatsbank,  ABN-AMRO ging slinks te werk en gebruikte haar kennis en netwerk om klanten over te halen aandelen te verkopen. Dit moest natuurlijk in het geheim gebeuren om de koers niet te laten exploderen. Dat lukte en toen de 12% ineens snel gehaald werd moet de staat dit in het openbaar melden. Men was verrast..uhhh?  Toen een aantal jaren terug deelnames van buitenlandse maatschappijen droogjes telefonisch door de fransen gemeld werd, konden we ook alleen maar verbaasd kijken. Een koekje van eigen deeg dus.

Een sterk staaltje bankieren en prima samenwerking met Financiën, waarvoor lof, in een wereld waar het “ouderwets” bankieren onder druk staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *